Aiud is de naam van een gevangenis, waar vele Christenen tijdens het regime van Ceausescu werden opgesloten, gemarteld en vermoord, omdat zij hun geloof in Jezus Christus niet wilden verloochenen. Onlangs werd een massagraf ontdekt van deze martelaren, die om deze reden meestal ook anoniem zullen blijven. Omdat zij omwille van het Geloof gestorven zijn, worden deze martelaren ‘heilig’ genoemd en worden de beenderen als relieken onder de gelovigen verspreid, die door het veren soms van een wonder getuige mogen zijn. Enkele voorbeelden:

1. Een oude vrouw uit de provincie Cluj, had een zeer ernstige vorm van kanker, nl. 4de metastases. Door haar spirituele vader werd ze getekend met olie uit een lamp, die bij een icoon van de Moeder Gods hing in een kamer, waar ook een reliek van een Aiud-martelaar lag. Toen ze korte tijd later de dokter bezocht om een onderzoek te ondergaan, was er van de kanker geen spoor meer te bespeuren.

2. Een jongen van 12 jaar uit Slatina had een uiterst zeldzame huidziekte: zijn lichaam was helemaal bedekt met zweren, waaruit pus en bloed kwamen en die hevig jeukten. Omdat de meest gerenommeerde dokter in Boekarest geen oplossing konden aanreiken, bezocht de moeder ten einde raad een spirituele vader. Deze priester had net wat olie ontvangen uit de lamp bij een icoon van Moeder Gods van Aiud. Hij moedigde de moeder en haar zoon aan:     “ Als wij een onwankelbaar geloof hebben, kan en zal God wonderen doen”. Toen heeft hij het lichaam van de jongen met olie ingesmeerd. Op weg naar de artsen werd het kind genezen.

3. Een priester, die een grote bewondering had voor de Heiligen uit de Aiud-gevangenis, had graag ook een reliek gehad van een Nieuwe Martelaar. Toen hij na verloop van de tijd zijn reliek mocht ophalen, wilde hij bij zijn thuiskomst de reliek plaatsen in de kamer, die hij voor deze gelegenheid speciaal had ingericht. Plots hoorde hij een onbekende stem roepen: “John!” Verbaasd en geschrokken keerde hij zich om, maar hij zag niemand. Zorgvuldig opende hij het deksel van het doosje en vroeg: “Is uw naam John?” Waarop de heilige antwoorde: “Ja.”

4. Een andere priester bewaarde ook een reliek uit Aiud in zijn huis. Hij werd vaker bezocht door vier kwaadaardige vrouwen (heksen), die er bij hem op aandrongen te verhuizen: “Vader, neem 400.000,- euro en verhuisd!” Steeds had hij geweigerd. Op een dag echter kwamen de vrouwen opnieuw bij hem aankloppen en bedreigen hem met de woorden: “Vraag diegene die bij u woont om samen met u te verhuizen!” Toen besefte hij dat zij het over de Heilige van Aiud hadden. Onvervaard antwoordde hij: “Ik laat Christus niet verhuizen. Wij blijven hier!” Hij sloot de poort en sinds die dag werd hij niet meer door de vier vrouwen lastiggevallen.

 

Gastenboek

Laat een bericht achter in ons gastenboek!

gastenboek

Ga naar boven