"Een als hem wordt een keer geboren in een duizend jaar!”

Hij heeft het kruis graf van Vader Arsenie Boca in Prislop, Roemenië, uitgehouwen . Hij werkte als timmerman met hem voor 12 jaar, en ze werden goede vrienden. Vandaag, George Vâlcea is een van de weinige getuigen van de laatste jaren op aarde van Vader Arsenie.

"Als iemand kwam naar me toe en zegt dat ik een tunnel te graven naar het einde van de aarde om hem weer te ontmoeten, Vader Arsenie Boca, weten dat ik klaar om te graven zou zijn! Hele leven! Dat vuur in je hart liet me deze man!"

November, 1989. Buiten sneeuwt licht en de vlokken plakken  aan het venster. De beitel bijt langzaam van het hard hout. Tussen de tranen, met een doffe pijn in het hart, de timmerman heeft al een naam gesneden – “Arsenie”. Hij zou nog een woord moeten schrijven. Alleen dat: "De priestermonnik". Elf letters. Maar hij kan het niet. De pijn  kwelt hem steeds harder en de gedachte dat hij nooit vader Arsenie Boca zou zien boort zijn hart door. Zijn woorden, van de laatste ontmoeting weerklinkt in zijn hoofd: “Komt naar mijn graf toe, want ik kan je beter kunnen helpen dan nu”. Maar de scheiding is te hard en overschaduwt zijn hoop. Hij begin te werken aan de eerste letter. Een "I" lang en soepel, getekend door de vader Arsenie zelfs terwijl hij stervende was. Langzaam, zijn blik werd onscherp en tranen vloeien over zijn wangen.

Tekeningen van een kunstenaar

George Vâlcea is nu ook een oude man. Hoewel hij bijna tachtigjarig is, blijft nog steeds werken in  zijn atelier bij Comarnic. Hier, tussen de planken, spijkers en beitels, bracht samen met grote biechtvader van Transilvanië vele jaren. Laatste twaalf jaar van vader Arsenie leven. De meest raadselachtige en minst bekende jaren. Toen George Vâlcea was nog in de kracht van zijn leeftijd. Waren de laatste jaren van het communisme. Mensen kenden me als timmerman. Op een dag, een kennis kwam naar mij toe en gezegd dat mijn werk is gewenst in Sinaia. Ik ging naar toe, naar een huis bewoont door een aantal vrouwen. Achteraf heb ik gehoord dat ze nonen waren, uit de klooster ontslaan (!), door de communisten in 1959. Ik was een beetje bang, ik kon vervolgd worden, maar ik ben begonnen te werken na de tekeningen die de nonen gaven me. De tekeningen waren van een bijzonder schoonheid. George had eerder op veel plaatsen gewerkt en vele modellen gezien. Maar deze waren verschillend. Ze lijken uit de handen van een kunstenaar. Een zeer begaafd. Hij vroeg de nonnen wie ze gemaakt hebben, en ze vertelden hem dat een trouwe ingenieur uit Sebes was. Ik geloofde hun niet! Ik wist hoe ingenieurs werken ... Dit was de hand van een kunstenaar. Een groot, begiftigd met talent. Maar ik zei niets. Ik werkte na die modellen voor twee jaar. Tot op een dag.

Hij  kwam onverwacht naar hem toe. Hij was gekleed als burger, want hij was verbannen uit het klooster, woonde discreet, verborgen voor de ogen van anderen, in volledige anonimiteit. Een gedistingeerd oud, slank, met indringende blik. Zo indringend, dat is gebleven tot op de dag van vandaag in de geest van George. Hij zei direct: “Ome Vâlcea, je kent mij niet, maar ik ken je heel goed. Vanaf vandaag verblijf je in onze familie”. De ontmoeting heeft hem aangegrepen. “Het veranderde mijn innerlijke staat. Er was geen mens zoals wij. Het leek uit een andere wereld”. Zo hebben ze elkaar ontmoet. Een aparte gebeurtennis heeft  aan George Vâlcea onthult zijn liefde en nederigheid.. Een nederigheid van een heilige man.

Ze werkten aan het dak van de Klooster Sinaia, George Vâlcea knutselde boven, op het dak, en vader, van beneden, gaf de aanwijzingen. Op een gegeven moment, uitgeput door vermoeidheid, moest George naar beneden komen en ging naar huis. Vader Arsenie dacht dat er iets hem van streek heeft gedaan. De volgende dag wachtte op hem met een kopje thee en na het nemen van het ontbijt, stond op en nam hem in zijn armen. Onverwachts: “Ome Valcea, vergeef me als ik gisteren iets verkeerd heb gedaan! Vergeef me, ik zal je ook vergeven, en u zult niet van me af, noch in deze wereld, noch in het ander”. Van dat warme omhelzing is een grote vriendschap ontstaan. Een vriendschap boven de tijd. "Sindsdien de vader bleef in mijn  ziel. Het ging over de vriendschap met een man die boven ons was, een band die verder gaat dan deze wereld. Hij had me helemaal niet lastig gevallen, maar hij was van een buitengewone teerheid, fijngevoeligheid en wilde er zeker van zijn dat ik vrede heb. Sindsdien, hebben we elkaar altijd gezien”.

De laatste jaren van de Vader Arsenie Boca waren jaren van bijna volledige anonimiteit. Vaak ging hij naar Comarnic, urenlang bleef in het atelier van George Vâlcea. Ze praten van alles.. “Ik leerde van hem, om hem te vragen over deze wereld en, vooral, van de andere wereld, en hij leerde van mij de kunst van het houtwerk. Hij was zo bescheiden! Hij luisterde altijd goed naar mij toe. Hij heeft nooit tegengesproken. Velen zeggen dat hij een harde man was. Absoluut niet! Hij was een goede ziel en zeer zachtmoedig. Hij benaderde je met zo'n delicatesse, zo vriendelijkheid, dat je niet kon weerstaan. Ik heb ze gezegd, aan de gene die praten over hem, dat ze hem ontmoet hebben , maar hem niet gekend. Ik heb hem heel goed gekend. En ik kan je zeggen dat zal honderden jaren duren voordat we ook zo een vader zullen krijgen. Iemand als hem wordt eenmaal geboren in een duizend jaar!”

Mirakel

Zijn vrouw was opgenomen in het ziekenhuis Parhon Institute Boekarest. De laatste tijd, zij voelde niet goed. Hij was al naar verschillende artsen met haar geweest en tenslotte ging naar de hoofdstad. Toen ze het nieuws brak, was hij in de gang, op haar te wachten. Zijn vrouw had kanker, een gevonden in een zeer ernstig stadium. De dokters hadden duidelijk gezegd - is er weinig kans om te ontsnappen. Misschien 1-1000, dus het moet worden geruststellend om te denken dat hij zal haar verliezen. Hij bleef verbijsterd. Wat te doen, waar ze terecht kunnen? Ze begeleiden hem naar de ziekenhuis Filantropia, suggereren hem een operatie te laten doen, misschien zullen ze haar dagen verlengen. Daar, de dokter keek analyses, vervolgens vroeg hem als hij in God gelooft. “Ik antwoordde hem dat ik geloof, en hij vertelde me om te bidden, want alleen van Boven de redding kan komen”. Hij rende meteen naar Sinaia, naar vader Arsenie. Hij was wanhopig. “Op de trein ik huilde voortdurend. Ik wist niet waar me te verbergen van de mensen”.

Vader ontving hem zoals gewoonlijk. Sereen, rustig, zoals hij altijd was. Hij begon meteen te spreken over Klooster Prislop, hoe ze daar doen. Hij  probeerde mijn aandacht af te leiden, maar ik was met de gedachten alleen naar mijn vrouw. Ik had geen kinderen, ze was mijn ziel en vader Arsenie mijn enige hoop. Ik wachtte op de juiste moment om hem te vertellen over mijn problemen, toen op het einde zei hij: “Ome Valcea, maak je geen zorgen. Laat je vrouw opereren  in Boekarest en alles komt goed”. Ik had geen kans om over de  ziekte te vertellen, werd de hele tijd alleen over het werk in Prislop gesproken. Maar de vader had de gave om alles te zien (voorzien) en wist altijd wat ik ga door zonder hem te vertellen. Ik ging versterkt weg. Na drie dagen ging zijn vrouw in de operatie. George Valcea wacht in de zalen van de ziekenhuis. Plotseling, de deuren van de operatie zaal werden geopend en een  vrouwelijke arts komt naar buiten. Zij berichte hem dat de dokter Bălănescu is sprakeloos na de interventie. Hij  begon de operatie maar binnen heeft hij niets gevonden, geen gezwel! Nu sloot hij de deuren van zijn cabinet  en ontvangt niemand. Wij wachten op de resultaten van de biopsie, en als er geen ziekte is, dan is het een wonder.

En een wonder was! Wanneer hij dit punt bereikt, de stem van de oude timmerman trilt weer van de emotie. Het was het moment toen hij zelf de kracht van de gebeden van Vader Arsenie zag. Toen begreep hij met wie was hij bevriend voor zoveel jaren. Hij keerde terug naar Sinaia en zijn grote biechtvader zei glimlachend:  “Heb je de kracht van God gezien! Nu vertrouw je me?”

Ik kijk naar de vrouw George Vâlcea. Loop rond het erf , tussen de bloemen. Het is de levende resultaat van een vervulde hoop.

Maar het was niet het enige wonder gedaan door Vader Arsenie. Het is gebeurd ook met een vriend van George Vâlcea. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis in Azuga, en artsen vertelden hem dat hij heeft nog maar twee maanden te leven. Hij had alle hoop verloren. Zijn gezicht werd zwart van de ziekte, als een kool. “Ik had pijn in mijn hart voor hem, we waren zeer goede vrienden. Dus ik vroeg hem om te worden ontslagen van de ziekenhuis en gaan naar de Vader Arsenie. Hij had geen hoop meer, maar kwam met mij mee”. Vader verwelkomd hun in de tuin en begon te praten over zijn toekomstplannen. Zoals gewoonlijk, hij richtte niet op de pijn en ziekte, maar probeerde om de focus te verplaatsen op de hoop. Aan het eind, kwam hij naar mijn vriend en hij bracht zijn hand op zijn borst tot aan zijn buik en zei: “Maak je geen zorgen, je gaat niet dood van deze!” Dat was alles! We zijn weg, en mijn vriend is niet teruggekeerd naar het ziekenhuis. In een paar dagen, was hij weer op zijn voeten. Hij leeft nog steeds en is  gezond. Kerngezond! Genezing heeft plaatsgevonden vóór de revolutie, 1989 en sindsdien heeft hij geen gezondheidsproblemen gehad.

Aan gene zijde van het graf

Bij de begrafenis van Vader Arsenie, George Vâlcea was de laatste die kwam naar boven uit het graf. Hij Zou er altijd blijven, in de buurt van degene die zo veel had gehouden. En de dagen zijn verstreken, en tussen hem en het vertrek van de Vader naar de Heer zijn jaren gegaan. Aan het graf zijn begonnen mensen te komen. Steeds vaker, steeds meer. Pelgrims vertellen wonderen monniken vonden verlossing in verzoeking. Vader Arsenie weigerde niemand. Zoals hij aan de heer George Vâlcea had verteld, vanuit de andere wereld werkte hij  met veel meer vermogen, veel meer kracht.

Hij bleef werken aan het klooster Prislop. Poort ingang wordt gesneden door hem, en alles wat is uit hout gesneden door het klooster. Van tijd tot tijd, ging hij naar het kruis gemaakt met zijn handen. Hij knielde en bad aan de vader. Hij spraak niet veel. Heilige Arsenie wist wat hij nodig heeft. Tot een moment, vrij recentelijk, werd hij ziek. Hij ging naar het ziekenhuis, artsen onderzocht, maar tevergeefs. De pijn verlaat hem niet. En hij heeft zich herinnerd wat de  grote biechtvader zei: “Kom naar het graf”. En hij kwam. Hij verlaat met moeite  de ziekenhuis, omdat hij zich niet lekker voelde. Gekweld bereikt hij Prislop en stortte neer voor het kruis op zijn graf. Hij vroeg vergeving aan Vader Arsenie, hij zei dat hij was machteloos en dat is nu de laatste keer dat hij komt naar zijn graf. Hij is oud geworden, heeft pijn aan zijn benen en dus, voortaan zal hij vanuit huis met hem spreken. Toen hij ging opstaan, hij voelde dat de pijn hem begint te verlaten. Hij voelde zich beter. Hij liep een paar stappen, en daarna nog sneller naar het klooster toe. Het was zo goed als nieuw. “En weet je, je hebt mijn woord dat ik ben een oude man, sindsdien heb ik geen problemen met voeten gehad! Ik heb meer dan twintig jaar problemen met de benen gehad, maar op dat moment, Vader heeft mij genezen. Zoals hij had gezegd, vanuit de andere wereld zou dan makkelijker mij helpen”.

Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Oom George Vâlcea spreekt altijd met hem. Wanneer hij het hout bewerkt  in  zijn kleine timmer - werkplaats, daar waar ze zaten te kletsen dagen lang, wanneer hij tuiniert, of gewoonweg in die uren van stilte. Dan, in de deze momenten van rust, de geest wordt dunner en levendig, hij voelt de aanwezigheid van vader Arsenie. “Dan spreek ik met hem zoals nu spreek ik met u. En ik voel hem. Ik weet dat hij hoort en ziet mij. Op dat moment steekt het vuur in mij aan die heeft hij mee achtergelaten en die zal doven slechts op het moment dat we weer samen zullen zijn. Omdat ik hield van de vader wat dan ook in deze wereld. En Ik zal geen vrede hebben, totdat ik hem weer zal ontmoeten. Opnieuw. Van de overkant, aan gene zijde van het graf. Zoals hij mij beloofd heeft”.

Bron: formula-as.ro

Gastenboek

Laat een bericht achter in ons gastenboek!

gastenboek

Ga naar boven