106 jaar sinds de geboorte van Vader Arsenie Boca - Bedevaart 23-25 september 2016
Een Roemeense spreekwoord zegt: "De mensen die lijken op elkaar, ontmoeten zij elkaar ook". Na de bedevaart van een paar dagen geleden kunnen we zeggen dat, inderdaad, we zijn samen geweest, mensen die lijken op elkaar, mensen die met vreugde en dorst hebben geleefd alle momenten van warmte en geestelijke voldoening die God gaf ons met generositeit en vaderlijke liefde. Mensen die hebben samen gevibreerd bij alles wat we hebben gezien, gehoord en gevoeld in deze drie dagen!
Vrijdag 23 september 2016, om 7 uur, met het weer een beetje somber, maar niet te koud, we zijn van Boekarest naar Brâncoveanu Klooster vertrokken.
Onze eerste tussenstop was bij de Skiet Șinca Nouă. Hier hebben we de relieken van Heilige Necktarios, Anastacia Romana, kledingstuk van Vader Arsenie en de icoon van Moeder Gods Pantanassa aanbeden.
Het dorp Șinca Nouă heeft, officieel, sinds 2012, als beschermheer Vader Arsenie Boca.
Wij zijn met grote vreugde in Bucium gearriveerd. Het weer was beter!
De abt van het Klooster had druk, maar slaagde erin om ons te vertellen een paar dingen over de geschiedenis van deze plaatsen, waarvoor wij danken hem vanuit ons hart. We ontdekten de oprichters van de kerk hier, de heer Elia Burla en familie Sandru, over de moeilijkheiden om de bouw goedkeuringen onder de onderdrukking van het communistische regime zou kunnen verkrijgen en vervolgens over de bouw van het klooster na 1989. De kerk werd ingewijd in 1995. Gelegen aan de plaats waar voordat er een oude orthodoxe klooster in 1761 was, met relieken van heiligen martelaren in de fundering (monniken levend verbrand door generaal Bucov), het klooster heeft een bewogen geschiedenis, maar triomfantelijke!
Sinds 2015 is benoemd tot abt van het Klooster priestermonnik Theodosie Stejar.
Bij het betreden van de binnenplaats is de fontein, die, hoewel nu opgedroogd is, ze zeggen dat in de toekomst een bron van levend water, helende water zal zijn. (Elia Burla, die een leven van gebed en vasten had, had een visioen die toonde deze). Ook op de binnenplaats is de Heilige Kruis van de gene die hier zijn gedood, monniken van Bucium of Berevoi (die van Bucium kwamen als gevolg van de vernietiging van hun klooster door de Oostenrijkse regime). Hier gebeuren veel wonderen, mensen worden genezen met gebed, van ernstige en ongeneeslijke ziekten.
Hier is het familiegraf Sandru. De heer Elia Burla werd begraven in het dorp Hurez, aan de voet van Făgăraș, ons volgende doel.
Bij Hurez zijn we aangekomen wanneer de zon verwarmde de lucht en streelde onze gezichten met zijn licht en warmte.
In het centrum van het dorp staat de begraafplaats en de kerk gewijd aan Heilige Parascheva. Bij het betreden van de begraafplaats aan uw linkerhand, is één van de 33 kruisen gebouwd als onderdeel van de missie van de heer Elija Burla. In de schaduw van deze kruis ligt het mooie graf van de heer Elia en zijn dochter, Elizabeth. Moge God rust geven aan deze mensen die hebben gewerkt om hun taken te vervullen!
De Kerk van Hurez is van grote schoonheid! Hier, aan de linkerkant van het altaar is de kist van de Heilige Johannes de Doper, in hout gesneden volgens de schetsen en tekeningen van vader Arsenie Boca. Boven in de klokkentoren, is de grote klok die werd gegoten en toegewijd aan de 14.000 baby's gedood door Herodes; als er de tijd zal komen, zal deze klok alle gelovigen roepen, wereldwijd, want Vader Arsenie Boca heeft laten op schrijven: "Luisteren alle volken! Want God is met ons!"
Wij hebben vader Marius Neagu bedankt voor de gebeden en zegeningen en vervolgens zijn we weg, richting Brâncoveanu Klooster, die Vader Arsenie Boca zo lief had!
Brâncoveanu Klooster stijgt trots op rode achtergrond van de zonsondergang, de zon kust de aarde aan de horizon.
Wij zijn verdeeld op kamers in het hotel en na de diner hebben we een grote verrassing gehad! We gingen weg met de touringcars naar Ludisor dorp, waar de mooiste en echte Roemenen wonen!
We werden toe geleid naar de kerk in het dorp. Mevrouw Roxana, de vrouw van de priester leidde het koor die zong goddelijk, boven op het balkon, alsof de muziek kwam neer op ons als muziek uit de hemel.
Vader Marius Vasile Dobrin had als gasten vader Ion Tarcuta, vader Nicholas Zian Streza, de heer Nicolae Moga, mevrouw Lucia Stanescu - dochter van de heer Ioan Geani Bica en lid van onze stichting, Dhr. Bogdan Juncu, mevrouw Olga Barbu en haar zus, mevrouw Virginia Muntean- dochters van de heer Gheorghe Iaru en andere mensen van het dorp die Vader Arsenie Boca hebben gekend. Iedereen heeft liefdevol verteld over de bijeenkomsten en het advies dat ze van onze lieve Vader ontvangen hebben.
Het was alsof een mysterieuze ontmoeting met vader Arsenie Boca die tussen ons is gekomen.
We werden vervolgens uitgenodigd om een deel van de iconen geschilderd door kinderen en dorpelingen volwassen te zien. De avond werd afgesloten met een agape in het Cultureel Huis in het dorp.
Zaterdag 2 september 2016, vroeg in de ochtend, hadden we de grote kans gehad om vader Nicholas Bordașiu te ontmoeten die ons verteld heeft over Vader Arsenie Boca.
Dan, de meeste van ons, gingen we naar de cel van Vader Arsenie Boca, in de bergen, op ca. 1.800,- m hoogte. De tijd was mooi, de zon hoog aan de hemel, alleen een beetje koeler. Langs de weg waren moeilijke momenten, velen van ons hebben degenen die niet in staat waren om de weg af te maken geholpen. Een paar zelfs niet in staat waren om te klimmen naar de top van de berg ... maar vader Arsenie Boca zag het streven van iedereen!
Bij de cel van Vader Arsenie Boca, Vader Marius Dobrin en nog drie priesters hebben een herdenking dienst gehouden. Onze gebeden hebben bijna de Hemel aangeraakt. Vader Arsenie heeft ons, voor nog een keer, samen gebracht!
En nog een keer, wonderlijk, net als vorige jaar, kon ik gedurende de hele dienst, in de cel van Vader Arsenie blijven. Ik was zo blij om even de tijd in mijn eentje met Vader door te nemen. Ik miste Hem zo veel…het was zalfolie op mijn hart.
Zaterdagavond, na het eten, zijn we allemaal verzameld in de Academy Hall.
Hier werd een Conferentie gehouden ter herdenking van de 106e verjaardag van de geboorte van Zijne Heiligheid, Vader Arsenie Boca. De conferentie was georganiseerd door Bisschop Hilarion en de Stichting Vader Arsenie Boca. Als gasten waren Vader Cornel Ursu en twee dorpelingen uit Ucea de Jos, de heer George Morar en nog een dame.
Het was een onvergetelijke avond, vol met liefde, entuziasme en waardevolle getuigenissen over onze Vader Arsenie. Zeer dank aan de heer Gheoghe Morar die een model voor iedere van ons is.
En Vader Arsenie was daar met ons, voor ons!
Zondag ochtend wij hebben de Goddelijke Liturgie gewoond, en vervolgens de herdenking (panehide) voor Vader Arsenie Boca.
Na de lunch de twee bussen gingen terug naar Boekarest. Iedereen, alle pelgrims waren blij en enthousiast bij het vertrek. Onvergetelijke momenten!
Ik, samen met mijn man, zijn niet met de bus gegaan. Wij hebben ons reis verlengd en nog andere bijzondere plekken bezocht.
Zoals Sarmizegetusa Regia!
Sarmizegetusa was eertijds de hoofdstad van de Daciërs. Het Romeinse Rijk verklaarde de oorlog aan de Daciërs. Gevechten tussen beiden vonden plaats in 101-102 en 105-106. Traianus was destijds Romeins keizer en Decebalus de leider van de Daciërs. Traianus stichtte de Romeinse stad Sarmizegetusa na de verovering op Dacië in 108-110. Het werd de hoofdstad van het geromaniseerde Dacië, en de zetel van administratie en religie. De ommuurde stad omvatte 32,4 ha.
De hoofdstad van de Romeinse provincie Dacië was genoemd naar de vroegere Dacische hoofdstad en heette Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Het lag op 40 km afstand van Sarmizegetusa. Tegenwoordig heet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa gewoon Sarmizegetusa. De naam Sarmizegetusa ontstond ten tijde van keizer Hadrianus.
Archeologische opgravingen legden de ruïnes van een amfitheater bloot, de belangrijkste constructie van het Romeinse Sarmizegetusa, dat plaats bood aan 5000 mensen. Ook ontdekten archeologen een forum, het Augustals paleis, enkele tempels, een aquaduct en privé-verblijven. Sarmizegetusa is dan ook niet voor niets de Roemeense plaats waar de meeste Romeinse artefacten zijn aangetroffen.
De Romeinse opgravingen van Sarmizegetusa behoren tot het Werelderfgoedlijst van UNESCO onder de inschrijving Dacische forten van het Orăștiegebergte.
De hier besproken archeologische sites bevinden zich in het district Hunedoara van het hedendaagse Roemenië.
Met een Roemeense 4/4 Duster, zijn we richting Boiu vertrokken, een dorp vlakbij Oraștie waar onze vriend Cristian Filip, voorzitter van de Stichting vader Arsenie Boca een bijzonder project is begonnen.
Op de rijk beboste heuvels, heeft hij 3 huizen gebouwd. Zijn doel is om jonge gezinnen hier te brengen om te zorgen voor het land en een nieuwe leven aan het dorp te geven.
De fauna is ook zeer rijk hier. Herten, zwijnen, hazen, vossen zijn af en toe vlakbij het huis te zien. Wij hebben lekkere appels en noten gegeten, direct van de bomen!
Na twee rustvolle dagen, zijn we naar Prislop vetrokken, in de ochtend van 29 September. In Prislop is ons Heilige Vader begraven en heel veel mensen komen hier, van de hele wereld!
Precies de dag van de geboorte van Vader Arsenie en ons huwelijk dag! En natuurlijk, niets is toevallig! Heilige Vader Arsenie heeft ons bij elkaar gebracht!
En we danken Hem zo lang wij leven op deze aarde!
En Heilige vader Arsenie had nog een verassing voor ons, echt niet te geloven!
Bisschop Daniil Stoenescu, onze vriend en geestelijke vader, konden wij niet ontmoeten, hij moest naar Boekarest gaan, voor de Sinod bijeenkomst. 10 minuten rijen van Prislop, richting Cluj, zag ik een auto voor ons stoppen en Bisschop Daniil stapte uit. Wij hebben meteen ons auto gestopt en Vader, met trannen in de ogen omhelst! Het was buitengewoon mooi! Hij stapte uit de auto om zijn kleding aan te passen! Precies voor ons!
Met een zeer grote vreugde zijn we vertrokken naar Cluj, om daar de vliegtuig te nemen richting Nederland.
Andere foto's van onze pelgrimstocht vind je hier aici.