23 FEBRUARI – LAATSTE OORDEEL

(Mat. 25,31-46)

       Het Evangelie, wat het goede nieuws betekent, omvat ook het Oordeel. Het is zeker een angstige dag, een dag van toorn van God, maar toch is een gewenste dag van het christendom: de dag wanneer onze uiterste verwachtingen uitkomen. (...)

       Dat is waarom ik niet in een Koninkrijk van de Hemel geloof dat pas na de dood begint. We zullen na de dood zijn in het Koninkrijk waar we vanuit hier hebben gewoond, of waarvoor we zelfs zijn gestorven. (...)

       Met andere woorden, de dag van het oordeel bevestigt, voor alle eeuwigheid, een van de twee koninkrijken, waarin wij het aardse leven hebben geleefd; zou het zijn het koninkrijk van de woeste liefde voor zichzelf, dat maakt je te ruziën met iedereen, met God en met jezelf, of het koninkrijk van de liefde, op de eerste en laatste plaats van anderen, van alle mensen, wat ze ook zijn, en de liefde voor God of voor de Waarheid. (...)

       Ziehier een toppunt van heiligheid, levend, geen valse betekenis, van een andere plek, moeilijk te begrijpen over Oordeel:

       "Waarachtig, ik verzeker u: wie luistert naar wat ik zeg en hem gelooft die mij gezonden heeft, heeft eeuwig leven; over hem               wordt geen oordeel uitgesproken, hij is van de dood overgegaan naar het leven.” (Joh. 5,24)

       Dus zonder deze "overgang van dood naar leven" vallen we onder oordeel. Velen zullen ook gered worden onder het oordeel "maar zo: als door vuur", - zoals de heilige Paulus zegt. Met deze wordt een groot gebod van Jezus aan de Apostelen duidelijk gemaakt - en ons, de priesters, hun nakomelingen door de eeuwen heen, toen sprak Hij ons:

       "Wekt de doden op!"

       Het is de "eerste opstanding" nog van dit leven, waarover "de tweede dood geen macht heeft".

       - Op de dag des oordeels zullen we getuigen zijn voor elkaar, voor wat we vandaag hebben begrepen.

       - Het is het woord van God dat leven raakt.

       - Het is voor Hem de Glorie, het leven en onze eeuwigheid.

 

Fragment uit: Vader Arsenie Boca - "Levende woorden", Uitgeverij Charisma, Deva, 2006, pp. 34-40.

 

Gastenboek

Laat een bericht achter in ons gastenboek!

gastenboek

Ga naar boven