2 FEBRUARI 2020 - DE KANAÄNITISCHE VROUW

       ... Een vrouw verpletterd door haar pijn: ze had een dochter die vreselijk gekweld werd door een demon. Een geest verpletterd door één gedachte: van pijn.

       Pijn is geen gezond meditatieobject. Je moet er vanaf komen, het overwinnen, er overheen zijn. Maar iemand moet je uit je kronkelige cirkel halen. Omdat je pijn je in zijn wervelwind neemt en je ben afgesloten van de hele wereld.

       Het is als een verlenging van de hel na jou toe.

       Dat was de Kanaänitische vrouw gemoedstoestand.

       Maar plots, Jezus zelfs passeert langs deze tragedie. Jezus doet alsof Hij hoort haar niet. “Hij keurde haar geen woord waardig.” Maar Zijn leerlingen vroegen hem ook om haar te horen: "anders ze blijft achter ons aan schreeuwen." (Mat. 15,23)

       Jezus doet alsof Hij luistert niet naar hen. Maar onopgemerkt trok Hij de moedeloze ziel naar Zich toe en "zij kwam dichterbij, wierp zich voor Hem neer en zei: Heer, help mij!" (Mat. 15,25)

       Trouwens, in woorden, van buitenaf, Jezus doet alsof Hij luistert niet. En Jezus zei tot haar ook een ​​bekrompenheid, zo bekrompen als de hare: "Ik ben alleen gezonden naar de verloren schapen van het volk van Israël." En vervolgens: "Het is niet goed om de kinderen hun brood af te nemen en het aan de honden te voeren." (Mat. 15,26)

       Met andere woorden, Jezus legde haar zonde voor haar neer en riep haar om te slagen.

       En deze vrouw kwam haar bekrompenheid uit en werd niet gestoord dat ze met honden vergelijkt is.

       Toen haar oog meer zag, toen ze weg van de bekrompenheid van haar pijn naar de onbegrensde goedheid van God bewoog: op dat moment werd ze gered.

       Dit is de manier waarop God dit wonder leidde, dat Hij de moeder heeft genezen en dat haar dochter genezen was door haar genezing.

       En Jezus was verrast en zei tegen haar: "U hebt een groot geloof! Wat u verlangt, zal ook gebeuren." - En voegt het Evangelie toe: "En vanaf dat moment was haar dochter genezen.” (Mat. 15,28)

       Met een woord kwamen ze allemaal uit hun nauwe cirkels, op de breedste horizon, wat de goddelijke stilte is die alle ziektes geneest en kalmeert elke pijn van de ziel.

God overwon het gebed van de mens - en toch van een machteloze vrouw - en bracht haar in Zijn vrede, boven alle verdriet en pijn.

 

       Laat Jezus ons hetzelfde zijn!

Bron: Vader Arsenie Boca - "Levende woorden", Uitgeverij Charisma, Deva, 2006, pp. 26-27.

 

Gastenboek

Laat een bericht achter in ons gastenboek!

gastenboek

Ga naar boven